X

NDO Training

KTN Belgium biedt hoogwaardige opleidingen in het NDO vakgebied en is door Hobéon SKO erkend als ISO 9712 opleidings- en examencentrum.

De kwaliteit van niet-destructief onderzoek (NDO) is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de personen die het uitvoeren. Om een bepaalde minimale kwaliteit te garanderen is de kwalificatie en certificatie van NDO personeel vastgelegd in normen. Eén van deze normen is de ISO 9712 norm. Twee onderdelen van de kwalificatie volgens deze norm zijn het volgen van een opleiding en het succesvol voltooien van een bijbehorend examen.

KTN Belgium biedt hoogwaardige opleidingen in het NDO vakgebied en is door Hobéon SKO erkend als ISO 9712 opleidings- en examencentrum. Na het voltooien van de opleiding en het examen zal het certificeringstraject verlopen via Hobéon SKO. Voor meer informatie over Hobéon SKO zie www.hobeon.nl.

Voor wie wel de nodige (basis)kennis wil opdoen maar geen behoefte heeft aan een ISO 9712 certificaat verzorgen wij ook opleidingen op maat voor technisch specialisten en managers betrokken bij het NDO vakgebied. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom KTN Belgium?

KTN Belgium streeft naar kwaliteit. Wij vinden het dan ook belangrijk dat onze deelnemers, naast het behalen van het examen, een goede basis hebben gelegd om betrouwbaar onderzoek uit te voeren in de praktijk. Alle docenten van KTN Belgium beschikken over een ruime praktijkervaring en zijn zelf nog regelmatig NDO aan het uitvoeren bij onze klanten. Daardoor kunnen ze de deelnemers optimaal voorzien van extra ‘tips and tricks’ voor de praktijk omdat de situatie in de praktijk vaak anders is dan in het klaslokaal tijdens de opleiding.

NDO Opleidingen

UT niveau 1

De opleiding UT niveau 1 bestaat uit een theoretisch deel met de basiskennis van ultrasoon onderzoek en een praktisch deel gericht op:

 • het meten van wanddiktes,
 • het onderzoeken van giet- en smeedstukken,
 • het onderzoeken van lassen van eenvoudige geometrie (las in plaat of pijp).

De niveau 1 onderzoeker mag het onderzoek uitvoeren en resultaten rapporteren onder toezicht van een niveau 2 of 3 persoon op basis van een eenduidige werkinstructie.

Duur van de opleiding — 10 dagen + 2 dagen examen
Prijs — vraag een offerte

UT niveau 2

De opleiding UT niveau 2 bestaat uit een theoretisch deel dat dieper op de theorie ingaat dan de opleiding niveau 1 en een praktisch deel gericht op:

 • het meten van wanddiktes,
 • het onderzoeken van giet- en smeedstukken,
 • het onderzoeken van lassen van eenvoudige en complexere geometrie (las in een haakse verbinding, nozzle of T-stuk),
 • het opstellen van een werkinstructie geschikt voor een niveau 1 onderzoeker.

De niveau 2 onderzoeker mag het onderzoek zelfstandig uitvoeren, rapporteren en beoordelen aan de hand van een, op een norm gebaseerde, procedure.

Duur van de opleiding:
In het bezit van een niveau 1 certificaat: 10 dagen + 2dagen examen
In het bezit van een niveau 2 WDCD certificaat: 5 dagen + 2 dagen examen
Directe instroom op niveau 2: 15 dagen + 2 dagen examen

Prijs — vraag je offerte

UT WDCD niveau 2

De opleiding UT WDCD niveau 2 is gericht op het meten van wanddiktes en het detecteren van corrosie (WDCD staat voor wanddiktemeting en corrosiedetectie) en bestaat uit een theoretisch deel met de benodigde ultrasone kennis voor de WDCD toepassing en een praktisch gedeelte gericht op:

 • het meten van wanddiktes op materiaal zonder een coating
 • het meten van wanddiktes op materiaal met een coating
 • het detecteren van corrosie
 • het opstellen van een werkinstructie geschikt voor een niveau 1 onderzoeker.

De niveau 2 WDCD onderzoeker mag het onderzoek zelfstandig uitvoeren, rapporteren en beoordelen aan de hand van een, op een norm gebaseerde, procedure.

Duur van de opleiding — 10 dagen + 2 dagen examen
Prijs — vraag je offerte

Our clients